Televizoare – Pret, pareri

V-ati saturat sa priviti la vechiul televizor CRT (cu tub catodic)? Doriti sa achizitionati un Smart TV de ultima generatie si nu stiti ce alegere sa faceti? Noi va putem ajuta. Majoritatea televizoarelor de pe piata romaneasca sunt cu ecrane ce folosesc tehnologia  LED. In numar mai redus sunt televizoarele cu plasma si televizoarele OLED (cea mai bună tehnologie de afișare disponibilă în prezent). Aveti si posibilitatea de a opta pentru un TV LED cu ecran curbat. Noi va recomandam sa achizitionati un TV LED cu ecran plat, deoarece oferta este foarte generoasa iar preturile sunt accesibile pentru fiecare buzunar.

Televizor Curbat OLED Smart 3D, LG, 55EA980V

Diagonala

In general, diagonala unui televizor este direct proportionala cu pretul acestuia. De preferat sunt televizoarele cu diagonala mare, dar trebuie sa tinem cont de e faptul ca este recomandat ca  televizorul sa fie privit la o distanta de minim 1,5 ori diagonala si  maxim 3-4 ori diagonala. Daca TV-ul este amplasat intr-un dormitor obisnuit recomandam o diagonala minima de 80 cm vezi: Televizoare – Diagonala ecran (cm) : 80 – 110 cm, daca TV-ul este amplasat in sufragerie diagonala de ar trebui sa aiba cel putin 111cm vezi: Televizoare – Diagonala ecran (cm) : 111 – 125 cm. Daca avem un buget limitat putem opta pentru un TV ieftin cu o diagonala mai mica.

Recomandari: 

Rezolutia, rata de refresh

Indiferent de diagonala televizorului, pentru a va putea bucura de un nivel al detaliilor superior si de o claritate imbunatatita, va recomandam sa achizitionati un televizor full HD (cu rezolutia de 1920 x 1080 pixeli), sau Ultra HD – 4k (cu rezolutia de 3840 x 2160 pixeli).
Un alt aspect de care ar trebui sa tinem cont atunci cand alegem un televizor este rata de refresh. Aceasta se masoara in Hertz (Hz) si reprezinta numarul de imagini (frames) pe secunda pe care display-ul televizoarelor il poate reda.

conventionalCLD-550x313uhd

Deoarece pretul unui televizor este influentat si de rata de refresh, producatorii nu specifica clar cat este aceasta rata, ci introduc o serie de tehnologii si denumiri proprii ce pot genera confuzii: Sony – MotionFlow, Samsung – Clear Motion Rate, LG – TruMotion, Philips – Perfect Motion Rate, Toshiba – Active Motion Rate. Daca bugetul va permite va recomandam sa achizitionati un televizor cu o rata de refresh de cel putin 120Hz.

Recomandari:

Conectivitatea

Un alt aspect de care trebuie sa tineti cont atunci cand achizitionati un televizor, il reprezinta conectarea acestuia cu dispozitive noi sau mai vechi. Pentru evitarea folosirii adaptoarelor, ar fi indicat ca televizorul sa aiba multiple posibilitati de conectare prin cablu. In cazul dispozitivelor mai vechi ce permit transmiterea semnalului analogic, televizoarele ar trebui sa aiba conexiuni: video composit, SCART, video component, iar pentru cele mai noi USB HDD, HDMI.
Televizoarele inteligente au o conectivitate buna. Pe langa conexiunile clasice, acestea au sisteme si functii ce poarta o serie de denumiri ca DLNA sau Allshare, ce permit prin intermediul unor aplicatii, transferul de date cu Pc –ul, tableta ori smartphon-ul.

foto
Recomandari:

Pentru conectarea la internet sunt recomandate televizoarele echipate cu Wi-Fi Integrat. Daca optati pentru un televizor Wi-Fi ready va trebui sa achizitionati un stick wireless.

Smart TV, 3D TV, functii suplimentare

In functie de bugetul alocat, putem opta pentru un Smart TV. Principalul avantaj al unui televizor inteligent il reprezinta accesul la internet, accesarea unui numar mare de aplicatii precum si conectarea la un numar mare de periferice si medii de stocare externe. Majoritatea televizoarelor Smart sunt si 3D. In privinta televizoarelor 3D, pentru un efect mai profund, recomandam televizoarele ce folosesc tehnologia cu ochelari activi, si bineinteles o inregistrare 3D buna. In cazul in care folositi functia ce permite conversia din 2D in 3D sa nu va asteptati la efecte spectaculoase. Unele televizoare Smart au un grad de interactivitate ridicat. Cu ajutorul functiei Motion Control televizorul poate fi controlat printr-un simplu gest al mainii iar cu ajutorul functiei Voice Control televizorul poate fi controlat cu ajutorul comenzii vocale.

Recomandari: 

Functia Time machine II va ajuta sa vizionati programele preferate daca nu sunteti prezenti in momentul difuzarii lor. Aceasta tehnologie permite inregistrarea emisiunilor preferate pe un hard drive extern si redarea lor dupa o anumita perioada de timp.

Recomandari:

Functia Ambilight

Ambilight este o tehnologie dezvoltata de Philips. Lumineaza marginile TV-ului intr-o maniera inteligenta ca sa mareasca continutul expus pe ecran. Prin aceasta metoda se mareste senzatia spatiala.

Recomandari: vezi aici

Functia WebOS

Aceasta tehnologie este promovata de firma LG. WebOS este un sistem de operare preluat de la HP si adaptat pentru televizoare. Meniul aplicatiei apare in partea de jos a ecranului suprapus peste imaginea curenta. Cu ajutorul telecomenzii Magic remote, pot fi accesate cu usurinta paginile din meniu. Pointerul ce apare pe ecran poate fi deplasat miscand telecomanda prin aer, iar printr-un singur click putem deschide pagina dorita.

Recomandari: vezi aici