Un copil stă la televizor/PC în jur de 3 ore pe zi

Un copil român petrece aproximativ 22,7 ore pe săptămână utilizând calculatorul sau uitându-se la televizor, în timp ce în Olanda și Belgia acest timp scade la doar 15 ore.

0
1507
Un copil stă la televizor / PC în jur de 3 ore pe zi

Un copil român petrece aproximativ 22,7 ore pe săptămână utilizând calculatorul sau uitându-se la televizor, în timp ce în Olanda și Belgia acest timp scade la doar 15 ore.

Datele vin în urma unui studiu efectuat de Fundația Prais, care a aplicat același chestionar de mai multe ori, în timp, aceluiași eșantion de 1,266 de copii și familii ale acestora, situați în 7 țări. Cei 1,266 de copii aveau o medie de vârstă de 7-9 ani.

Factorii determinanți în utilizarea TV-ului/calculatorului

Potrivit aceluiași studiu, există doi factori determinanți în privința timpului petrecut la calculator/televizor de către copii: controlul parental și existența unui TV în dormitorul copilului. Doar 50% dintre părinți au grijă însă ca timpul petrecut de copiii lor în fața calculatorului/TV-ului să nu depășească un anumit prag.

Ce pot face părinții

Psihologul Aric Sigman este de părere că părinții ar trebui să creeze diverse protocoale în legătură cu folosirea dispozitivelor electronice, și pe lângă controlul duratei de utilizare a acestora, să stabilească anumite ore și zone în care să nu permită dispozitivele. Aceștia trebuie însă să fie primii care urmează o bună conduită, pentru a da un exemplu corect copiilor: ar trebui să evite utilizarea device-urilor în momente nepotrivite și să nu amestece prea mult viața profesională cu cea personală.

„Părinții nu sunt de obicei anti-tehnologie, însă sunt îngrijorați de utilizarea excesivă, inadecvată sau la ore târzii a acesteia, și în mod legitim”, este de părere Sigman.

Mai multe studii au relevat faptul că lumina albastră emisă de către electronice seara poate întârzia sau stopa apariția somnului. Există însă o mulțime de aplicații care permit modificarea temperaturii culorilor emise, ca de exemplu Flux.

„Industria IT ar dori să vă convingă că modelele de viață se pot prelua și din mediul virtual, însă acest lucru nu este posibil. Copiii nu învață doar prin cuvinte.” De asemenea, acesta recomandă achiziționarea unui singur televizor pentru o familie, pentru a încuraja timpul petrecut împreună de membrii acesteia.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here