Un router de 10 dolari de vină pentru un jaf bancar din Bangladesh

Un grup de hackeri a reușit să fure 80 de milioane de dolari din banca centrală din Bangladesh din cauza lipsei de echipament tehnic de calitate.

0
1094
Un router de 10 dolari de vină pentru un jaf bancar din Bangladesh

Un grup de hackeri a reușit să fure o sumă impresionantă de 80 de milioane de dolari (aproximativ 56 de milioane de lire) din banca centrală din Bangladesh din cauza lipsei de echipament tehnic de calitate, spune site-ul Reuters.

Banca nu a avut un sistem de protecție de tip firewall, iar routerele pe care le foloseau pentru a se conecta la rețeaua financiară globală erau cumpărate la mâna a doua și costau undeva la 10 dolari fiecare.

Sistemele de securitate mai bune și echipamentul mai capabil ar fi putut să prevină acest eveniment, raportează același site de știri, citându-l pe unul dintre investigatorii cazului. Este evident că trebuie să ai un echipament tehnic care să asigure faptul că tranzacțiile de milioane de dolari pe care le faci în calitate de bancă sunt securizate la maximum.

Hackerii voiau inițial să fure un miliard de dolari, însă au făcut anumite greșeli care i-au dat de gol și prin care au fost găsiți și opriți. Aș fi vrut să spun la timp însă nu este cazul.

Securitate mai bună

„Un sistem firewall ar fi făcut spargerea conturilor băncii mult mai dificilă” ne spune Mohammad Shah Alam, investigator juridic care lucrează cu echipa de profesioniști care se ocupă de acest caz.

Tot el a mai spus că “Echipamentul cumpărat la mâna a doua nu era foarte sigur, iar pașii de bază pentru a securiza traficul în rețea nu au fost luați.”

Alam mai spune că routerele ieftine i-au împiedicat pe anchetatori întrucât au colectat foarte puține date care puteau să fie folosite pentru localizarea hackerilor.

O greșeală de scris în unul dintre transferurile cerute i-a dat de gol pe hackeri motiv pentru care au reușit să scoată „doar” 81 de milioane de dolari. Aceste extrageri au fost depistate ca fiind din Filipine.

Experții din domeniul securității bancare au declarat că banca ar fi trebuit să investească mai mulți bani în sistemul de protecție. Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne like și nu uita să împărtășești articolul cu prietenii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here