Incidentele aviatice ce implică drone se înmulțesc

O dronă civilă (aeronavă motorizată fără pilot la bord) s-a intersectat miercuri cu un avion ce ateriza pe aeroportul Charles de Gaulle, potrivit presei franceze.

0
1083
Incidentele aviatice ce implică drone se înmulțesc

O dronă civilă (aeronavă motorizată fără pilot la bord) s-a intersectat miercuri cu un avion ce ateriza pe aeroportul Charles de Gaulle, potrivit presei franceze.

Incidentul are loc la aproximativ o lună după un altul foarte asemănător, înregistrat la același aeroport din Paris.

Legislația există dar nu a fost respectată

Avionul sosea de la Dublin iar pilotul a informat autoritățile de incident după ce a efectuat aterizarea avionului. Drona și deținătorul acesteia nu au putut fi identificate, iar reprezentanții aeroportului nu au făcut încă declarații pe tema acestui subiect.

Conform datelor oferite de presa franceză, pilotul ar fi observat drona atunci când se pregătea de aterizare, aflându-se la o altitudine de 2,300m, moment în care drona se apropiase deja la o distanță de 150 de m. Legislația franceză interzice zborul dronelor civile la o altitudine de peste 150 m, și nu permite nici operarea acestora în preajma aeroporturilor.

Incidentele ce implică drone sunt tot mai frecvente, datorită creșterii popularității acestora din ultima perioadă. Autoritatea aeronautică americană a înregistrat, din august 2015 și până în ianuarie 2016, nu mai puțin de 500 de incidente aviatice care implică astfel de aeronave motorizate controlate de la distanță.

Legislația în România privind dronele

Deși în țara noastră lucrurile s-au mișcat mai greu în legătură cu adaptarea legislației la dronele de toate dimensiunile și greutățile, avansul tehnologic luând prin surprindere autoritățile, CAA (Autoritatea Aeronautică Civilă Română) a pus la dispoziție un ghid pentru operarea dronelor.

Astfel, cei cu drone obișnuite, ce nu depășesc 15 kg, trebuie să îndeplinească două cerințe principale:

  • să înmatriculeze drona, completând o cerere de identificare, însoțită de: dovada proprietății (factura emisă la cumpărarea dronei), schema de dispunere a însemnelor de identificare. De asemenea, proprietarii trebuie să achite și 90 de euro, cuantumul taxei de identificare. Veți primi și un cip de identificare care trebuie instalat pe dronă.
  • să depună o cerere pentru autorizație de zbor pentru fiecare loc în care doresc să folosească drona, din timp. Această cerere poate fi făcută și pentru o perioadă mai mare de timp, de exemplu 30 de zile.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here