Scurt Istoric: Cum A Apărut Fierul De Călcat

Istoria fierului de călcat a pornit de la azteci și e continuată și în prezent de marii producători de pe piața electrocasnicelor.

0
2094
Scurt Istoric: Cum A Apărut Fierul De Călcat

Tu știi câți oameni s-au ars cu fierul antic de călcat? Îți amintești cu ce fier călcau bunicii? Istoria fierului de călcat pornește de la azteci și e continuată și în prezent.

Primii oameni înfățișați în câteva picturi rupestre presând haine, nu cu fierul ci cu pietrele, sunt aztecii. De aici rezultă că indiferent de modă și de materialele din care erau făcute hainele, după spălare acestea aveau cute și trebuiau netezite.

În secolul al IV-lea î. Hr. grecii antici foloseau un fier de călcat pe role pentru a călca pliurile robelor. Romanii foloseau pentru astfel de lucruri un manglu similar fierului de călcat modern.

Începând cu secolul I, în China se foloseau vase metalice umplute cu mangal. Un dezavantaj al acestei metode este faptul că scânteile săreau din vase pe spălătoresele sau servitoarele care se ocupau cu călcatul hainelor.

De la pietre până la fierul de călcat modern s-au mai folosit și forme triunghiulare cu mâner pentru presarea cutelor, ulterior a apărut un fel de teasc din lemn și multe obiecte folosite pentru încrețituri, gulere și manșete.

Secolul călcatului. Fierul de călcat modern

Secolul al XVII-lea este cunoscut ca fiind o eră a călcatului deoarece atunci a apărut fierul de călcat plat. Acesta era alcătuit dintr-o placă grea și un mâner. În timp, placa a fost umplută cu cărbuni încinși, iar mai apoi fierul de călcat era încălzit direct pe jar.

Până la apariția fierului de călcat electric, fiarele de călcat au funcționat și pe bază de combustibili precum gaz, kerosen și chiar alcool.

În 1882 Henry W. Seeley a brevetat fierul de călcat electric de ajutorul căruia ne bucurăm atunci când călcăm. Bineînțeles că după aproximativ un secol și un sfert, fierul de călcat modern are rezervor pentru apă, termostat, talpă de teflon, sistem de protecție la supraîncălzire și tot felul de funcții care să transforme călcatul într-un hobby.

Concluzie

Așadar Henry W. Seeley este cel căruia trebuie să îi mulțumim pentru că hainele nu mai sunt călcate cu cărbuni încinși. Împărtășește scurta istorie a fierului de călcat împreuna cu ceilalți accesând butoanele de Like și Share de mai jos.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here