Cum a fost inventat aspiratorul?

0
1938

Încă de acum câteva sute de ani – nu multe – omenirea și-a dat seama de necesitatea unor mașinării care să ajute la curățarea covoarelor de scame și praf. Prin anul 1860 a apărut primul ”măturător”, iar de atunci, au fost inventate tot felul de mașinării cu acest rol. Era și normal ca primul aspirator inventat să aibă numele derivat din termenul ”mătură”, singura soluție până atunci pentru covoare fără scame.

După 1900 (1921 mai exact) cei de la Electrolux au dezvoltat primul aspirator numit MODELUL V, model premergător pentru toate aspiratoarele moderne.

Inițial, aceste ”măturătoare” au fost făcute de domni pentru a ușura munca din casă ce cădea sub tutela femeilor, dar acum aspiratoarele au devenit electrocasnice indispensabile tuturor gospodinelor.

La început aspiratoarele erau destul de greu de manevrat. Cel construit în 1868 era prevăzut cu o manivelă ce trebuia pusă în mișcare în același timp cu aspiratorul însuși pentru a trage mizeria și praful. O casă se curăța cu multă îndemânare și efort.

De la curățare, unele aspiratoare au trecut chiar și la spălare. Dar dacă nu ai un buget generos pentru așa ceva, ar trebui să adopți un aspirator cu sac, o clasă energetică bună. Dacă optezi pentru un aspirator fără sac trebuie să fii foarte atent atunci când cureți recipientul deoarece este destul de scumpă înlocuirea sa.

Acum aspiratoarele sunt alese în funcție de model și culoare pentru a fi ușor de utilizat, dar și ușor de depozitat. Dacă la început aspiratoarele erau aduse până în fața casei, iar pe geamuri se băga un furtun pentru a fi curățate covoarele, acum aceste electrocasnice sunt mult mai mici și încap în casă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here