Ghid cu cel mai bun reportofon !

0
1407

Inca de la aparitia lui, reportofonul a devenit un dispozitiv indispensabil jurnalistilor, dar si altor oameni care i-au apreciat rolul in captarea sunetului. Reportofonul si-a dovedit utilitatea de-a lungul timpului pentru inregistrarea repetitiilor unor trupe, pentru inregistrarea unui curs la facultate sau a unei sedinte, pentru interviuri luate la fata locului. Mai mult, aparatele de inregistrare, precum reportofonul digital, sunt unul dintre cele mai importante instrumente din viata de zi cu zi a unei persoane cu deficiente de vedere. In ultimul timp, tot mai multi oameni opteaza pentru un model de reportofon digital, dovedindu-se mult mai performant si mai eficient.

Asadar, cei care inca nu au descoperit ce simplu este sa ia notite, sa inregistreze unele pasaje importante pe care sa le poata parcurge apoi in toata complexitatea lor, le este recomandat un reportofon de calitate, ce se poate gasi in oferta multor magazine online si nu numai, de specialitate. Insa care sunt criteriile de care trebuie sa tina cont oamenii atunci cand cauta sa isi achizitioneze un reportofon ieftin? Ce modele exista pe piata si care este raportul calitate-pret al acestora? In cele ce urmeaza toti cei interesati isi pot face o idee despre care este cel mai bun reportofon de pe piata, care se pliaza pe necesitatile lor.

Ghidul cumparatorului

In vederea achizitionarii acestui produs, oamenii trebuie sa tina cont de urmatoarele criterii:

Tehnologia de fabricatie
Disputa reportofon analogic vs. reportofon digital va continua inca multi ani de acum inainte. Nostalgicii vor aprecia oricand un reportofon clasic, analogic, in defavoarea unuia digital. Cel analogic inregistreaza toate datele pe o caseta minuscula, are un aspect vintage, insa este si mai voluminos si nu are atat de multe functii ca cel digital, fiind o optiune mai “rudimentara”. Din aceste motive, cei mai multi oameni isi indreapta atentia catre reportofonul digital, care se va dovedi un reportofon profesional, gratie calitatii exceptionale a sunetului inregistrat, a dimensiunilor mici, atat de mici incat incap in palma.

Modelele de reportofon digital sunt profesionale sau cu functii de baza. Cei care vor sa isi inregistreze cursurile sau seminarele, sa pastreze ca amintire o melodie cantata de cel mic la o serbare sau sa ia un interviu amuzant celor din familie si sa isi asculte inregistrarea vocii, pot opta pentru un reportofon simplu, cu functii de baza. Atunci cand oamenii lucreaza intr-un anumit domeniu si isi doresc un reportofon profesional cu ajutorul caruia sa ia interviuri sau pe care sa il ataseze unui DSLR pentru a obtine imagini cu sunete de calitate, le este recomandat sa opteze pentru unul din modelele prezentate ulterior in acest articol.

Durata inregistrarilor
Conteaza foarte mult si durata inregistrarii pentru ca oamenii au nevoie de un asemenea dispozitiv care inregistreaza bine si mult. Spre exemplu, un reportofon spion trebuie sa aiba o durata mai mare de inregistrare. Pentru reportofonul analogic, se poate vorbi de o durata de 30, 60 sau 90 de minute, in timp ce reportofonul digital poate inregistra ore intregi. Difera aceasta optiune si de formatul de stocare preferat si de spatiul de care dispune aparatul, pentru ca datele sa fie pastrate pe unitate Compact Flash ori pe un card SD sau micro SD. Utilizatorii care isi doresc o inregistrare de calitate trebuie sa fie atenti si la compresie tip format, spatiul de stocare. Spre exemplu, pentru format WMA reportofonul inregistreaza 4 GB adica 6 ore, pentru format MP3, reportofonul inregistreaza pana la 70 de ore pe aceiasi 4 GB. Unele modele permit extensia memoriei pana la ordinul zecilor de GB, adica sute de ore de inregistrari stocate. Cei care fac mai tot timpul inregistrari pot opta pentru reportofoanele cu optiune MP3.

Microfon incorporat
Reportofonul se alege si in functie de microfonul incorporat, pentru ca sunetul inregistrat sa fie complex si bine captat. Va fi foarte usor de gasit o varianta de baza, pentru ca majoritatea produselor include aceasta caracteristica. Cei care isi doresc un reportofon care sa inregistreze sunete de calitate, vor trebui sa investeasca in astfel de produse cu microfoane aditionale externe sau porturi de conexiune ce permit atasarea altor microfoane separate. Unele reportofoane ofera optiunea de a se conecta la instrumente ca bass si chitara.

Autonomia dispozitivului
Nu este suficient ca oamenii sa isi cumpere un microfon mic, acesta trebuie sa aiba si o autonomie ridicata, adica sa poata fi folosit mult timp fara a-i schimba bateriile sau fara a-I incarca acumulatorul. Se poate alege intre alimentarea cu baterii standard AA sau AAA si acumulatori reincarcabili integrati. Cei pe baza de piese alcaline functioneaza pana la 100 de ore de inregistrare. Pe de alta parte, cu cat reportofonul va consuma mai mult, va oferi doar 50 pana la 70 la suta din capacitatea de autonomie la inregistrare.

Transfer de date
In privinta achizitionarii unui reportofon pret bun, oamenii trebuie sa tina cont si de transferul de date. Ceea ce inseamna ca pe piata sunt reportofoane in varianta clasica, ce transmit informatia prin USB pe orice dispozitiv configurat precum laptop, PC, tableta, sau cu functia Bluetooth. Cel mai scump reportofon va fi cel cu optiune wireless, insa si mai usor de utilizat. Reportofoanele cu acumulator care sunt mult mai ieftine decat cele cu Bluetooth fac transferul de date automat, cand dispozitivul se conecteaza la PC. Aceasta este varianta ideala pentru cei ce isi transfera zilnic fisierele. Se recomanda pentru modelele digitale care pot stoca foarte mari cantitati de informatii, transferul zilnic de date sau back-up.

Interfata, functii suplimentare
Reportofoanele bune de pe piata la acest moment au porturi din categoria USB, XLR sau TSR. Cele mai bune sunt cele pe USB pentru incarcarea si transferul fisierelor. Setarea reportofonului este o caracteristica ce face parte tot din interfata acestuia si trebuie sa includa un panou cu taste unde se pot face in mod confortabil setarile. In plus, meniul trebuie sa fie usor de navigat, functiile sa fie active si setarile sa poata fi afisate pe un ecran digital care sa arate durata inregistrarii, daca microfonul mai are baterie sau este activ. In cazul reportofoanelor bune, sunt apreciate si functii de redare rapida sau incetinita, inregistrare simultana sau cronometru.

Design si dimensiuni
Reportofoanele pot avea diferite dimensiuni si design. Sunt modele din cele mai simple, clasice, dar si modele foarte moderne, reportofoanele spion cu dimensiuni foarte mici care nu sunt mai mari de un stick USB si pot fi tinute in mana. cele mai costisitoare reportofoane spion sunt cele cu activare vocala, ideale pentru inregistrarile secrete. Modelele mai mari de reportofoane au insa dimensiuni suficient de mici pentru a fi purtate intr-un buzunar de camasa si usor de identificat.

Flexibilitatea, portabilitatea
Un reportofon bun trebuie sa aiba elemente care ii confera flexibilitate, sa poata fi conectat la mai multe dispozitive, sa aiba o functie Bluetooth si sa dispuna de unul din porturile enumerate mai sus pentru a fi controlat cu usurinta. Conteaza foarte mult daca are butoane clasice sau ecran digital, dar si modul in care sunt organizate datele.

Pret
Nu in ultimul rand, reportofonul se alege si in functie de pret, pentru ca bugetul oamenilor este de cele mai multe ori limitat in ceea ce priveste o achizitie de acest gen. Asadar, cei care nu au foarte multi bani alocati acestei investitii, cum sunt studentii, pot cauta o varianta perfecta pentru evolutia la facultate. Insa cei care vor sa isi faca meseria asa cum trebuie, vor investi intr-un model mai scump si mai avansat.

Specialistii recomanda:

1Reportofon Olympus WS-852, 4GB. Argintiu

Un reportofon perfect pentru orice situatie, cu un microfon stereo directional si un layout de 90 de grade care ofera un sunet clar, permitand redarea celor mai mici detalii ale interviului sau ale intalnirii, reportofonul Olympus este perfect pentru cumparatorii exigenti. Cu ajutorul acestuia, informatiile sunt surprinse in mod clar, iar pentru o ascultare confortabila a inregistrarilor, nivelul de inregistrare se regleaza in mod automat pentru a potrivi volumul sursa. Asadar, cand un vorbitor isi exprima ideile foarte tare, reportofonul reduce nivelul de intrare crescand totodata nivelul de voce pentru pastrarea unui nivel de volum egal. Acest reportofon este creat pentru incepatori si se pliaza si pe necesitatile avansatilor.

Reportofonul Olympus are doua moduri de afisare diferite, Simple mode pentru informatiile esentiale cu litere mari limitand optiunile meniului, iar pentru utilizatorii avansati, functionalitatea completa a optiunilor de meniu este disponibila in modul normal. Datele pot fi salvate cu usurinta in mod convenabil gratie unui conector USB incorporat, fiind suficienta doar adaugarea in PC sau Mac pentru transferul inregistrarilor vocale din dispozitiv pe o unitate HDD. De asemenea, reportofonul poate fi folosit ca si o solutie de back-up sau un stick USB pentru partajarea documentelor. Acesta este un dispozitiv complex de dictare, audio dar si de preluare notite, combinand inregistrarea stereo cu functionalitatea inteligenta. Astfel va fi usor de utilizat si de manevrat, elimina zgomotul de joasa frecventa produs de unele electrocasnice sau de vantul din spatiile deschise. Reportofonul stabileste parametrii de inregistrare si permite adaugarea de accesorii simple pentru transformarea din analogic in digital. Cu alte cuvinte, acest reportofon se va dovedi o solutie simpla si performanta de inregistrare a unor evenimente sau discutii, cursuri sau seminarii.

Cumpara de aici !

2Reportofon cu bluetooth Sony, ICDSX2000, Negru


Un reportofon care reda sunete fara compromisuri la o calitate audio de inalta rezolutie este modelul cu bluetooth Sony de culoare neagra, care captureaza muzica la o rata mai mare decat in cazul CD-ului. Asadar, utilizatorii pot “savura” fiecare respiratie si miscare cat se poate de subtila pentru o experienta placuta si emotionanta. Acest reportofon poate face inregistrari cu reglaje fine prin intermediul microfonului directional cu 3 cai de care dispune, permitand sunete de o inalta acuratete, dar si de la distanta, pentru controlul usor de pe telefonul mobil smart. Aplicatia Remote REC este disponibila pe Google Play sau APP Store, permitand conrolarea recorderului de la distanta, utilizand Bluetooth. Utilizatorul poate porni si opri inregistrarea oricand, poate adauga marcarea pieselor pentru a gasi continut usor si rapid. Reportofonul va permite controlarea, monitorizarea si organizarea de la distanta a inregistrarilor. In plus, este un dispozitiv cu multiple formate audio pentru o redare usoara, precum MP3, WAV sau FLAC. Inregistrarea surprinde nuante subtile ale evenimentelor in direct si spectacolelor. In plus, poate inregistra la o calitate a sunetelor mai buna decat a CD-urilor. Are un amplificator digital ce are ca rezultat puritatea audio maxima, S-Master HX reproducand o gama larga de frecvente, iar memoria poate fi extinsa pe card SD de la 4 pana la 32 GB. Conexiunea se face direct pe USB usoara, fara cabluri, pentru stocarea si transferarea inregistrarilor ce vor fi ulterior ascultate. Asadar, reportofonul de la Sony cu memorie de 16 GB incorporata pentru captarea a pana la 6 ore si jumatate de inregistrare de inalta calitate se va dovedi o alegere foarte buna.

Cumpara de aici !

3Reportofon audio video PNI RedStone audio stereo, video 1080P , MP3 player, card microSD 8GB inclus


Reportofonul audio Video PINI Red Store este ideal si in calitate de MP3 player, facand filmari video de 1080 pixeli, avand un card micro SD de 8 GB inclus. Asadar, cu ajutorul acestui reportofon se fac filmari de pana la 2 ore si jumatate si inregistrari audio de pana la 24 de ore. Se conecteaza rapid si simplu la PC, avand un microfon de inalta calitate incorporat, care reda sunete perfecte din toate punctele de vedere. Memoria externa pe micro SD este de maxim 16 GB, suficienta insa chiar si pentru cei mai inteligenti utilizatori care folosesc zilnic dispozitivul. Are un acumulator Li-Ion incorporat si un difuzor incorporat, cantarind pana in 100 de grame si avand dimensiuni mici, de 11 x 108 x 30 mm. Este un produs foarte bun din toate punctele de vedere, are un design placut, este usor de tinut in mana, poate trece aproape neobservat, imaginea este clara si se poate vizualiza direct pe reportofon. Incape in buzunar sau poate fi tinut in palma fara probleme.

Cumpara de aici !

4Reportofon PCM liniar Olympus LS-P2


Un model de reportofon cu o caracteristica unica, si anume sistemul Tresmic cu trei microfoane pentru capturi stereo exacte, este PCM liniar Olympus. Aceata foloseste doua microfoane directionale pentru a inregistra sunet stereo de inalta calitate si al treilea care preia sunetul de joasa frecventa. Realizeaza o redare stereo cat mai naturala, este compatibil cu orice dispozitiv cu Bluetooth si poate fi folosit ca si un player de muzica. Acest dispozitiv este imbracat intr-un corp metalic, are un design extraordinar, are dimensiuni mici si cu toate acestea stocarea si transferul de date se va face foarte usor. Reportofonul Olympus reda inregistrari clare, sunet dinamic, reduce zgomotele de fundal foarte mult si poate fi configurat la nivel profesional, putand fi folosit pe un trepied robust. Asadar si reportofonul Olympus este un produs la un raport calitate-pret foarte bun care face inregistrari fara cusur.

Cumpara de aici !

5Reportofon Sony ICD-BX140, 4GB, Functie MP3, Negru/Argintiu


Ultimul model de reportofon prezentat este modelul Sony la un pret foarte bun pentru specificatiile pe care le are. Acest reportofon de voce are microfoane incorporate si elimina necesitatea unui reportofon extern, imbunatatind astfel calitatea inregistrarilor si oferind un sunet bogat. Dispune de un panou LCD mare care prezinta toate informatiile necesare pentru inregistrarea sau redarea muzicii cu caractere foarte mari, este usor de utilizat si ofera un acces si o operare foarte facila, butoanele sunt suficient de mari pentru a fi usor de folosit, iar durata de viata a bateriei este de 45 de ore. Cei care isi doresc sa se bucure de versatilitate cu inregistrare in format MP3, de un dispozitiv mic si foarte util, de redarea inregistrarilor gratie boxei incorporate de 300 mW, dar si de o memorie de 4 GB suficienta pentru stocarea a sute de ore de inregistrari MP3. Reportofonul de la Sony se va dovedi alegerea potrivita a celor care pun accent pe calitate. Este un model mai vechi insa isi face treaba foarte bine si in societatea moderna si are un pret foarte bun!

Cumpara de aici !

6Concluzii

Concluziile sunt simple: cei care cauta un reportofon bun stiu acum unde sa il gaseasca. In lista de 5 reportofoane performante sau mai rudimentare, cu tot felul de optiuni, care insa nu isi dezamagesc utilizatorii, cu siguranta va fi ceva potrivit si pentru persoanele care au nevoie de o asemenea investitie. Asadar si studentii care vor sa stea mai lejer la cursuri si sa le asculte in amanunt acasa, dar si pentru muzicienii care isi inregistreaza piesele sau persoanele care au nevoie de un reportofon in diferite alte scopuri, vor gasi ceea ce le trebuie aici.

Un reportofon bun insa se alege in functie de anumite criterii, care sunt enumerate in prima parte a articolului, iar cu siguranta acestea sunt primordiale pentru satisfactia ulterioara a utilizatorilor. Reportofonul perfect este acela care se pliaza pe necesitatile si cerintele utilizatorilor, dar si pe bugetul sau. Ceea ce inseamna ca reportofonul, acest dispozitiv aproape indispensabil in ziua de astazi, in societatea moderna actuala, va fi extrem de util persoanelor care pun accent pe calitatea si pe claritatea sunetului, pe cat de performant este dispozitivul dar si pe rezultatele obtinute.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here