Cum aleg un aparat de aer condiționat ieftin și bun. Sfaturi și Sugestii

Alegerea unui aparat de aer conditionat trebuie facuta in functie de considerentele tehnice si economice. Tinand cont de calitatea informatiilor existente pe piata, sarcina achizitionarii unui aparat de aer conditionat poate fi simpla sau complexa. Scopul acestui articol este acela de a va informa cat mai corect in privinta performantelor aparatelor de aer conditionat. Fara indoiala, raportul pret-performanta trebuie sa fie unul optim, care sa ofere ceritudinea ca aparatul de aer consitionat este cel mai potrivit pentru locuinta noastra.
Ofertele online sunt nelimitate, punandu-ne deseori in dificultate atunci cand dorim sa achizitionam un aparat de aer conditionat. Care sunt principalele considerente in alegerea acestui produs.

Aparate de aer conditionat – Tipul aparatului

Cele mai folosite aparate de aer conditionat pentru apartamente sunt „split-urile”. Acestea sunt compuse din doua piese diferite: evaporatorul (care se monteaza in interiorul locuintei) si condensatorul (care se monteaza afara, pe fatada cladirii). Daca dorim sa asiguram climatizarea in doua incaperi, se pot folosi si aparatele de aer conditionat „dublu split”. Acestea au doua unitati interioare si o unitate exterioara. Daca nu avem posibilitatea sa suspendam unitatile aparatului, putem sa folosim aparatele de aer conditionat portabile.

Aparat de aer conditionat mobil ARGO SOFTY, 10000 BTU

Aparate de aer conditionat – Numarul de BTU

British thermal unit, prescurtat BTU este o unitate de măsură pentru căldură, egală cu cantitatea de căldură necesară pentru a crește temperatura unei cantități de o livră de apă cu un grad Fahrenheit. Pentru a calcula numarul de BTU necesari, este nevoie de a calcula numărul de metri patrati pe care ii are camera in care vrei sa montezi aparatul.

Pana in 20 mp – 9000 BTU
Pana in 25 mp – 12000 BTU
Pana in 40 mp – 18000 BTU
Pana in 50 mp – 24000 BTU.

In functie de locul in care este situata camera, exista posibilitatea sa fie nevoie de aparat cu o putere mai mica sau mai mare de racire. Astfel, daca aparatul de aer conditionat urmeaza sa fie utilizat pentru o camera pozitionata pe Sud, la ultimul etaj, sau mansarda, necesita un aparat cu o putere mai mare de racire.
De exemplu aparatul de aer conditionat Zantia NY – ZNY2503.0508.04.

Aparate de aer conditionat – Clasa energetica, nivelul de zgomot

Un criteriu important pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand alegi un aparat de aer conditionat este cantitatea de energie electrica pe care acesta o consuma. Sunt de preferat aparatele din Clasa A++ sau A+++ . In acest sens recomandam aparatele de aer conditionat prevazute cu tehnologia Inverter. Spre deosebire de aparatele de aer conditionat ON/OF, tehnologia Inverter asigura compresorului o viteza de rotatie variabila in functie de temperatura dorita.

Referitor la nivelul de zgomot produs de aparatul de aer condiţionat, este recomandată alegerea unui dispozitiv silenţios, care să producă un nivel cât mai scăzut de decibeli. Un aparat de aer conditionat foarte silentios este Haier, AS12TA2HRA/1U12BE8ERA.

Aparate de aer conditionat – Functii

Functiile de baza ale aparatelor de aer conditionat sunt: racire, incalzire, ventilare , dezumificare, filtrare. Functiile suplimentare pe care un aparat de aer conditionat le poate avea si care pot fi foarte utile, stabilesc de regula raportul calitate-pret.

Functia de dezumidificare

Temperarura ridicata combinata cu o umiditate excesiva, creaza o stare de discomfort excesiv. Aparatele de aer conditionat sunt prevazute cu functia de dezumificare pentru a elimina excesul de umiditate din incapere. Dintre beneficiile acestei functii amintim: stopeaza inmultirea bacteriilor, controleaza alergiile, indeparteaza durerile osoase, alunga insectele,  previne igrasia etc. Aparat de aer conditionat Whirlpool Premium AMD 354.

Al 6-lea Simt

Unele aparate de aer conditionat selecteaza automat combinatia adecvata pentru a asigura un climat sanatos. Senzorii monitorizeaza permanent ambientul, aparatul combina functiile (racire, incalzire, dezumidificare, ventilare) astfel incat sa fie atinse conditiile optime in incapere, se pot face mici ajustari. Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 412L

Functia sleep-mode

Pentru a asigura confortul in timpul somnului ventilatorul ruleaza cu o viteza mai mica, asigurand in acelasi timp o temperatura constanta si un nivel redus al zgomotului in incapere. Aparat de aer conditionat Panasonic, CS-PW09GKX.

Autocuratare

Datorita diferentei dintre temperatura internă şi cea externă, in interiorul unitatii se creează umiditate, iar umiditatea înseamnă bacterii.La oprirea rularii aerului conditionat, un ventilator intern se activeaza automat, pentru a usca unitatea. Aceasta functie utila este responsabila pentru inlaturarea umezelii, care este principala cauza a formarii mucegaiului. Aparat de aer conditionat LG Econo Inverter Z12EM.

Autorestart

Aceasta functie presupune repornirea automata a aparatului de aer conditionat la programul anterior in cazul in care, in timpul functionarii, se intrerupe curentul electric. Aparat de aer conditionat LG, E09EL.

Functia Turbo

Aparatul de aer conditionat functioneaza la viteza maxima pentru a atinge intr-un timp mult mai scurt temperatura setata. Aparat de aer conditionat Osaka OHW12S4.

Filtrare

Sistemul de filtrare la un aparat de aer conditionat este important, de el depinzand calitatea aerului din interior. Pentru functionarea optima a aparatului, filtrele trebuie curatate periodic (cele lavabile) sau inlocuite (cele consumabile).

Putem obtine un aer curat daca folosm urmatoarele filtre:

  • filtru antipraf;
  • filtru dezodorizant din carbune activ pentru absorbtia mirosurilor neplacute;
  • filtru antibacterian;
  • filtru criocatalitic care descompune substantele nocive din aer.

De regula, aparatele de aer conditionat sunt dotate cu mai multe tipuri de filtre. Acest lucru difera in functie de tipul de aparat ales si de producator.

Filtru HEPA

Acest tip de filtru de aparat de aer conditionat mai este numit filtru de eficienta sporita, deoarece retine particule de praf, bacterii, polen , spori de mucegai pana la 0.3 microni. Acest filtru are o eficienta de  99.97% reducand astfel riscul aparitiei alergiilor sau problemelor respiratorii. Aparat de aer conditionat Whirlpool SPIW 422

S-Plasma ion

https://www.youtube.com/watch?v=85udg3CoenI

Aparat de aer conditionat Beko BHIN 120 Slim.

Filtru carbon activ

Pentru a elimina mirosurile neplacute din casa, precum cele provenite de la mancare sau de la tigari, mirosul de mucegai si praful, aparatul de aer conditionat pe care il achizitionati trebuie sa fie dotat cu filtru de carbon. Aparat de aer conditionat Zass ZAC 12/ILN Inverter.

Filtru cu vitamina C

Daca doriti sa reduceti stresul si sa aveti o piele neteda alegeti un aparat de aer conditionat dotat cu filtru cu vitamina C. Durata de viata a acestuia este de 2 ani. Aparat de aer conditionat Gorenje KAS53DCINVA.

Tehnologie Wi-Fi

Ultima inovație este tehnologia Wi-fi, tehnologie care vă ajută să controlați aparatul de aer condiționat prin intermediul unui smartphone. Dacă uitați să programați aparatul de aer condiționat astfel încât să aveți temperatura preferată atunci când ajungeți acasă, utilizați aplicația cu ajutorul căreia, se va ști în orice moment poziția dumneavoastră și momentul în care este necesar ca aerul condiționat să ”se pună pe treabă”.